June 10, 2011

Paceri Nenas

Ok! hari ni aku blaja masak my pebret food iaitu Paceri Nenas ;)
mak kate..
"akak blaja la buat ni.. nnt mak da takde tibe2 teringin nak makan bole masak sndiri.." *tacing ohh*
antare bhn2 yg diperlukan:


  • 5 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • halia lebih kurang besar ibu jari
  • 1 senduk cili kering (dikisar)
  • sedikit serbuk kunyit
  • kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
  • semangkuk santan
  • i packet of kerisik (cewahh!)
  • serbuk kari ikan/udang
  • minyak masak
  • sedikit air
  • garam, ajinomoto, dan gula secukup rasa
  • last but not least NENAS! (any kind of nenas will do)

cara memasak:
  • bawang putih, bwang merah dan halia yg sudah dikisar di tumis di dalam kuali yg bersama penumis (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang) ---> kat kedai bli je yg da siap dlm paket 5posen tuhh!
  • masukkan pulak cili kering dan kacau
  • pastu masuk pulak sedikit kunyit dan serbuk kari ikan tadi
  • tumis sampai keluar minyak
  • bila minyak kelihatan terbit kat permukaan tumisan tadi, masukkan santan dan kacau
  • masukkan nenas yg dipotong ikut suka hati
  • beberapa minit pastu masukkan plak kerisik
  • next, masukkan garam, ajinomoto dan gula ikut citarasa
  • tggu smpai masak (nenas lembut)
  • kalau taknak pekat sgt, tambah air

ok tuan2 dan puan2 *gaye chef wan ckp*
silalah cuba resepi yg enak ini ok..
jumpe lagi di mase akan datang!
Chef Afira mengundur diri dulu..
Sekian.