mak kate..
"akak blaja la buat ni.. nnt mak da takde tibe2 teringin nak makan bole masak sndiri.." *tacing ohh*
antare bhn2 yg diperlukan:
- 5 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- halia lebih kurang besar ibu jari
- 1 senduk cili kering (dikisar)
- sedikit serbuk kunyit
- kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang
- semangkuk santan
- i packet of kerisik (cewahh!)
- serbuk kari ikan/udang
- minyak masak
- sedikit air
- garam, ajinomoto, dan gula secukup rasa
- last but not least NENAS! (any kind of nenas will do)
cara memasak:
- bawang putih, bwang merah dan halia yg sudah dikisar di tumis di dalam kuali yg bersama penumis (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang) ---> kat kedai bli je yg da siap dlm paket 5posen tuhh!
- masukkan pulak cili kering dan kacau
- pastu masuk pulak sedikit kunyit dan serbuk kari ikan tadi
- tumis sampai keluar minyak
- bila minyak kelihatan terbit kat permukaan tumisan tadi, masukkan santan dan kacau
- masukkan nenas yg dipotong ikut suka hati
- beberapa minit pastu masukkan plak kerisik
- next, masukkan garam, ajinomoto dan gula ikut citarasa
- tggu smpai masak (nenas lembut)
- kalau taknak pekat sgt, tambah air
ok tuan2 dan puan2 *gaye chef wan ckp*
silalah cuba resepi yg enak ini ok..
jumpe lagi di mase akan datang!
Chef Afira mengundur diri dulu..
Sekian.